Juhani Räsänen

Lainsäädösmylly ja eduskunnan uudet pelisäännöt

Toimittaja Kari Huoviala puuttuu tämänpäiväisellä Lisäpöytäkirja -palstallaan Aamulehdessä(15.3.2015) niin keskeiseen poliittiseen ongelmaan, että sitä on pakko referoida laajemmalla foorumilla. Kirjoitus on otsikoitu Poliittinen ohjaus pilasi Suomen.

Aikoinaan lait olivat lyhyitä ja yksinkertaisia ja niiden tarkoituksena oli antaa suuntaviivat tolkulliselle elämälle. Nykyään lait ovat pitkiä ja yksityiskohtaisia ja muistuttavat vieraasta kielestä käännettyjä teknisiä käyttöohjekirjoja. Ihmisten elämän helpottamisen sijasta lakien tulva hankaloittaa sitä. Valvonta, byrokratia ja pikkutarkat määräykset aiheuttavat yrityksille miljardikustannukset.

Huoviala lainaa ranskalaista valistusfilosofi Montesquieuta: Tarpeettomat lait heikentävät niitä, jotka ovat välttämättömiä. Liiat lait aiheuttavat lakien inflaatiota ja lainkunnioitus rapautuu. Säädösmylly synnyttää myös laadultaan heikkoja lakeja, joista tuoreena esimerkkinä Sote -paketti.

Lakien tulvassa on kysymys harhateille eksyneestä poliittisesta ohjauksesta. Poliittisen ohjauksen tuhoisa esimerkki on poliittisten valtiosihteerien järjestelmä. Valtiosihteerit tunkevat ministeriltään lainatulla vallalla korkeimpien virkamiesten tontille sekoittaen poliittisen valmistelun ja virkamiesvalmistelun keskenään ja aiheuttaen sekavuutta, kiistoja ja virkamiesten turhautumista.

-------

Omana kommenttina totean, että yllättävän vähän kansanedustajat ovat kiinnittäneet huomiota lakien tulvaan ja liialliseen yksityiskohtaisuuteen. Ehkäpä tämä jää huomaamatta, kun ollaan itse sitä toteuttamassa ja mukana oravanpyörässä. Tämä sitten näkyy monien kansanedustajien turhautumisena työhönsä.

Uusi eduskunta voisi ensi töikseen järjestää itselleen seminaarin, jossa yhdessä eduskunnan virkamiesjohdon ja kokeneiden ulkopuolisten lainsäädäntöjuristien kanssa arvioitaisiin eduskunnan toimintakulttuuria ja lainsäädäntötyötä ja sovittaisiin uusista pelisäännöistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat