Juhani Räsänen

Arkkipiispa teki oharit omalle kirkolleen

Arkkipiispa Kari Mäkinen on huomauttanut useammassa yhteydessä (viimeksi Facebook-sivullaan 25.11.2014), että päätöstä parisuhdelakiesityksessä ei tee kirkko vaan eduskunta. Ehkäpä Mäkiselle tilanne on ollut toivottava, koska kirkon voimassaolevat linjaukset ovat vastakkaisia hänen henkilökohtaisille näkemyksilleen.

Kirkon perustavien kannanottojen ja Mäkisen henkilökohtaisten mielipiteiden välinen ristiriita on ollut nähtävissä jo tovin. Kirkolliskokouksessa 13.5.2013 arkkipiispa varovaisesti hahmotteli luopumistaan kirkon perinteisistä seksuaalieettisistä kannoista. Puheessaan hän esimerkiksi samaisti heteroseksuaalisen ja homoseksuaalisen suhteen Jumalan luomistekona.

MTV3:n haastattelussa 26.3.2014 (Huomenta Suomi) arkkipiispa liputti avoimesti ns. tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Facebook-sivun kannanotto eduskunnan äänestyksen alla 25.11. ei myöskään edusta kirkon vaan Mäkisen omaa kantaa.  Henkilökohtaisen keskustelupuheenvuoron esittämistä historiallisen äänestyksen alla voidaan pitää kirkon arvovallan hyväksikäyttämisenä oman asian ajamisessa. Mäkisen ulostulo saattoi jopa ratkaista lain kohtalon. Joka tapauksessa hän teki oharit omalle kirkolleen.

Tavallisessa elämässä toimitusjohtaja joutuu lähtemään välittömästi, jos näkemykset tärkeissä asioissa eroavat työnantajan linjauksista. Miten on mahdollista, että kirkkomme arkkipiispa voi esiintyä julkisuudessa jatkuvasti omalla agendallaan kirkon arvovallan suojissa? Mitä merkitystä piispainkokousten ja kirkolliskokousten kannanotoilla on, jos edes arkkipiispa ei niitä kunnioita ja noudata?

Piispainkokous toteaa selvityksessään kirkolliskokoukselle 10.2.2010: Ihmisyyttä ja seksuaalisuutta koskevan kirkon opetuksen klassinen perusta on siinä vakaumuksessa, että Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi ja asettanut avioliiton… … Avioliiton laajentaminen sukupuolen tai lukumäärän puolesta neutraaliksi poikkeaa siitä ihmiskäsityksestä, jonka pohjalta avioliitto on perinteisesti ymmärretty kirkon hengellisessä elämässä ja yhteiskunnallisessa lainsäädännössä.

Kirkolliskokous (10.11.2010) tähdentää yhtäläisesti piispainkokouksen kanssa näkemystä perinteisestä kristillisestä avioliitosta. Avioliitto ei koske vain kirkkoa, vaan sillä on keskeinen yhteiskunnallinen merkitys: Avioliiton tarkoitus on tukea perheen yhteiselämää ja koko yhteiskunnan rakentumista. Miehen ja naisen välisen avioliiton merkitys tunnustetaan yleisesti myös sekä suomalaisessa lainsäädännössä että kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

Erityisesti ns. sukupuolineutraalia avioliittolaista kirkolliskokous toteaa yksiselitteisesti: Viimeaikaisessa keskustelussa on esitetty ehdotus ns. sukupuolineutraalista avioliittolaista. Perustevaliokunta katsoo, ettei kirkko voi tältä osin muuttaa omaa avioliittokäsitystään, joka kuuluu sen uskonkäsitykseen ja ihmiskuvaan.

Mitä tehdä arkkipiispalle, joka toimii vastoin oman piispakollegionsa ja kirkolliskokouksen päätöksiä?

Avioliittolain muutosta ei ole vielä lopullisesti hyväksytty. Lain käsittely jatkuu suuressa valiokunnassa, josta se palaa täysistuntoon uuteen käsittelyyn. Periaatteessa seuraava eduskunta voi vielä vaikuttaa asiaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Värittömät johtajat ovat myös vaara kirkolle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Arkkipiispan tulee tehdä tarvittavat johtopäätökset kannanotoistaan, nauttiiko hän enää hänen asemaansa kuuluvaa kunnioitusta kirkon päänä.

Veijalainen Anneli

Hyvin monen mielestä vielä enemmän kuin aikaisemmin. (kansalaisaloite,eduskunnan päätös ja yli 6000 "mielenosoittajaa" eilen/ vrt.lakia vastustaneiden määrää)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Eduskuntavaaleissa tästä asiasta muodostunee monelle puolueelle vaalijippo.
Seuraava, uusiutunut eduskunta voi hylätäkin nyt tehdyn äänestystuloksen.

160000 allekirjoittajan kansalaisaloite ei ole vielä demokraattinen päätös. Yli viisi miljoonainen äänestäjäjoukko sanoo asiasta viimeisen sanan kevään eduskuntavaaleissa. Silloin on nykypolitiikan remonttiaika monessa suhteessa.

Lakiahan ei ole vielä edes hyväksytty. Ja huonoa lainsäädäntöä voidaan aina muuttaa uuden eduskunnan ja hallituksen toimesta. Et sil viisii. Tai siirtää - kuten sote-soppaa - seuraavien hallitusten riesaksi.

Anne Lindell

Suomen Ev. Lut. Kirkko ole enää kristillinen kirkko, vaan joku muu kirkko, esim. ”Myöhempien Aikojen Ajanvirtausten Populisti Kirkko”.

Mm. myös tästä kirjoitin 25.11.-14 täällä ”Usarissa” (Lukekaa yli 106 komenttia myös, linkki alla). Kirjoituksessani on myös linkki kohuttuun Massachusettin viedeoon, ja David Wilkesonin profetiaan (sivut 46 ja 47 kopioitu scannerilla). Tuo profetia homoista sopii juuri tähän päivään ... eli se on valitettavasti toteutunut Massachusettissa ja monessa mussa valtiossa (Esim. Hollanti, Norja, Ruotsi ...) ja on vaarassa toteutua meillä Suomessa, jos suurivaliokunta hyväksyy lain, jos hallitusta ei kaadeta sitä ennen. http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Hienoa Anne,

Tuot piristystä joka päivääni. Välillä ajattelen, että taidat pelleillä, mutta ei. Ihmiset luulivat pitkään, että Jumala loi ihmisen, mutta totuus on että ihminen loi jumalat muiden ihmisten alistamiseen. Joko Anne on eronnut ? Kirkosta siis? Koska et kai sinä ole voinut avioliitosta erota? ”He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi. Ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.” (Matt. 19:6) Jos olet, niin turhaan olet täällä riekkunut. Olet tehnyt synnin, jonka tähden et voi päästä taivasten valtakuntaan.

"9. Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet,
10. eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät" Paavali tässä antaa ohjeita. Anne, eihän sinulle maistu alkoholi? Ethän ole pilkannut ketään? No tuohon viimeiseen kohtaan sinun on turha edes sanoa mitään, sillä kaikki tiedämme, että sinä et juuri muuta teekkään täällä kuin pilkkaat päivät pitkät.

eroakirkosta.fi

Anne Lindell Vastaus kommenttiin #9

Jarmo ...älä pilkkaa älä nälviste minua .. Jumalan luotua. Erosin lasteni vuoksi ... en itseni vuoksi. Minä olisin kyllä kestänyt. Raamatussa ja eritioten Jeesuksen opetuksissa on selvästi sanottu millaisissa tapauksissa on uskovan syytä erota puolisostaan. On myös sanottu, millaisessa tapauksessa uskova (siis oikein perustein eronnut) ei voi mennä uudellen naimisiin. Eli, minä (avioeron viaton puoliso), en voi Raamatun ja eritoten Jeesuksen opetusten mukaan avioitua uudestaan sellaisen miehen kanssa, jonka vaimo on heittänyt pihalle esim. uskottomuuden vuoksi, tai että hän on syyllistynyt muuten tuhoamaan avioliiton esim. rikoksen, huumeiden, alkoholismin tai väkivallan vuoksi. Kirkko voi kyllä vihkiä myös avioeroon syyllisen puolison uudestaan ... ei siinä ole mitään ongelmaa kirkolle. Suomen ev. lut. kirkollahan ei ole enää pitkään aikaan ollut paljoakaan tekemistä Raamatun ja Jeesuksen optetusten kanssa.

Olen eronnut kirkosta n. 2 v. sitten. Suurin syy oli arkkipiispa Kari Mäkinen ja Helsingin piispa Askola ja ne paptit, kappalaiset, kirkkoherrat, piispat ja arkkipiispa, jotka eivät enää pidä Raamattua Jumalan sanana ja ylimpänä auktoriteettinaan ja ovat (mahdollisesti) vapaamuurareita.

Jarmo en juo enkä polta, siksi että olen lapsuudestani saakka voinut pahoin tupakansavusta (allerginen), ja vihaan tupakkaa myös siksi, että se on vienyt isäni ja hänen 5 veljeään (keuhkosyöpä). Alkoholistakaan en pidä ... yäk. Inhoan alkoholia myös siksi, että kuningas-alkoholi tuhosi avioliittoni. Plkään vieläkin humalaisia (post-traumaattinen reaktio).

Pitäsikö Jarmo minun vaieta epäkohdista ja "kuoleman" vakavasta synnistä, jonka selvästi nään ja huomaan ... olla vain hiljaa ja taputella, että kyllä kaikki pääsesät taivaasen, kunhan vain uskoo, että Jumala on olemassa? Onko sellainen sinusta oikeaa kristillisyyttä? Konsensus-höttö-uskovaisia kyllä riittää, mutta missä ovat ne jotka varoittavat, ovat kuin huutava ääni erämaassa. Itse sielunvihollinenkin uskoo Jumalan olemassaoloon, mutta ei siitä uskosta hänelle taivaspaikka aukea. Se on saletti.

Vierailepa täällä ennenkuin syljet päälleni, niin tajuat miksi en voi vaieta ja olla hiljaa: http://taivas-ihme-blogi-annelindell.blogspot.com

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Jos olisit selvittänyt asiaa tietäisit että tuo "Massachusettsin video" on puoliksi valhetta ja toiselta puoleltaan ei juuri Suomea kosketa.

Tarkennuksena: Ketään ei pidätetty mielipiteensä vuoksi, yhtäkään yritystä ei ole pakotettu potkimaan pihalle työntekijöitä joilla oli homovastaisia mielipiteitä jne.
Suomea taas ei juurikaan koske koulutukseen tehtävät muutokset, sillä yllätys yllätys täällä jo vuosikausia opetettu seksuaalisuudesta ja sen eri muodoista. Avioliittolaki ei sitä muuta mitenkään.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #15

No ainakin hetkeksi rauhoittui tuo Anne. Olen järkyttyneenä katsonut hänen vihanpitoaan ja toisten syntien laskemista vuosikausia. Miten ihminen voi nähdä vain muissa vikaa ja hekumoida muiden synneillä ja vaatia muiden syntisten rankaisemista? Sääliksi käy ja en todellakaan halua häntä mihinkään tuomioon tms. Mutta toivon, että hän hetken miettii ja rauhoittuu sekä miettii mikä on Raamatun todellinen ja tärkeä opetus? Se tuskin on homojen kivittäminen ? Vai?

Reko Kauranen Vastaus kommenttiin #15

Syytät Annea ihmisvihasta. En kyllä ole sellaista huomannut. Room.kirje 1 kertoo selvästi, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on luonnotonta ja syntiä. Kukahan täällä valheellisesti tulkitsee Raamattua. Sitten Paavali on ilkeä. Hylkää siis Paavali ja hylkää uskosta vanhurskautuminen ja armo.
Niinhän sitä sanotaan, rauha,rauha, ei mitään hätää. Rauhaa ei ole tahallisen synnin päällä, se on valerauhaa. Armo on tarpeen vain silloin, kun tietää olevansa syntinen. Armoa ei saa laittaa tunnustamattoman synnin päälle, silloin armo on käännetty irstaudeksi.
Minua säälittää yksipuolinen Raamatun siteerauksesi, Ut pitää ottaa kokonaan, ei vain makupaloja ja aina oikeassa asiayhteydessään.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #24

Sinähän se huvittava mies olet! Kun syytän että teidänlaisianne rusinoiden poimijoiksi, niin olet niin ymmärtämätön, että syytät siitä minua? No ei taida olla enää paljon tehtävissä kohdallasi. Sinä voit pitää ihan mitä vaan syntinä ja irstaana, mutta pidä niitä irstailujasi ihan itsesi ja muiden uskossaan seonneiden kanssa. Nyt on kysymys siitä, että Suomen Valtio ei voi, eikä saa syrjiä ketään minkään satukirjan tai muunkaan takia. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä kirkon kanssa faktisesti.

Toisaalta, ainakin Anne on hiljentynyt ja hyvä niin. Kyllä sinäkin siihen ihmisvihaaja porukkaan näytät kuuluvan, että tietenkään huomaa putkiaivoillasi että kiusaatte viattomia ihmisiä. Putkiaivolla tällä kohden tarkoitan uskontosi rajoittaa ymmärrystäsi. Muutoin olet terävä kirjoittaja:)Tarkoitan siis että käytte vain sellaisten kimppuun jotka eivät ole teidänlaisianne ja joiden päälle uskallatte käydä. Miksi sinä /te ette ole juoppojen ja ennen kaikkea eroavien kimpussa? Miksi sallit erot ja jatkat kuitenkin omaa tapaasi irstailla tällä homorummutuksella?

Näitä eronneita on paljon ennemmän! Raamattu ja Jeesuskin kieltää sen ihan yksi selitteisesti? Vai onko syy siinä, että olet itse eronnut tai viina maistuu? Tai jokin muu noissa samaoissa teksteissä kielletty asia? Näytät olevan sen verran henkisesti vajaa(uskontosi siis rajoittaa ymmärrystäsi) että syytät että muut eivät muka elä satukirjasi mukaan, mutta iloisesti unohdat sadat muut kohdat ja erityisesti tämän erohomman?(vaikka sen jo Annelle rautalangasta väänsin).

Vai onko perheessäsi eronneita eli et kehtaa tai uskalla olla heidän kimpussaan samalla vimmalla kuin olet homoja kivittämässä? Eikö sinulla ole mitään häpyä ja ymmärrystä kuinka julma ja epäoikeudenmukainen olet uskossasi ja ennen kaikkea pelkuri? Ala-arvoista rusinan poimintaa ja vielä siten, että kehtaat syyttää minua rusinanpoiminnasta, kun et mitään muuta täällä tee? Heti kun käytte samalla voimalla eronneiden ja muiden satukirjassanne kiellettyjen ihmisten/syntien kimppuun voimme ruveta keskustelemaan tästä homorummutuksesta. Mutta tiedän, että ette edes uskalla! Mutta pienen vähemmistön kimppuun kyllä uskallatte hyökätä, koska pelkäätte että omat syntinne osuisivat omaan nilkkaanne samalla voimalla, jos vanhurskaasti hyökkäisitte eronneiden kimppuun esimerkkinä.

Tai osalla oma piilohomous ja homofobia tutkitusti saa ahdistuksen ja samalla seksuaalisen kiihottumisen sekoittumaan Raamatun lauseisiin ja sitten ollaan täällä kuukausi tolkulla seksuaalisesti kiihottuneena mylvimässä homoille, eikä ymmärretä, että mistä se oma homoviha ihan oikeasti johtuu. Syy suureen vihaan on se, ettei hyväksy omaa homouttaan ja purkautuu järjettömänä vihana muita homoja kohtaan. Säälin heitä todella.

Ps. Jos homous on syntiä, niin eikös synnin tekemiseen tarvita vapaa tahto? Ikäväksesi homous on asia jolle kukaan ei voi mitään. Raamattu on siinäkin väärässä, että luokittelee sen synniksi. Mutta tokihan millään totuudella ei teidän piireissä ole merkitystä. Kunhan vain saatte kiusata muita ja uskonne vahvistuu.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #28

Annella taisi ottaa kovasti omaan uskoon ja sydämeen, kun ei vastannut enää ja pisti minulle eston omaan blogiinsa. No yli vuorokausi kesti päästä yli ikävästä kysymyksestä eli että kun hän on eronnut ja Paavalin mukaan hänelle ei ole taivaspaikkaa(sama kohta kuin hänen rakastama homotuomio), että voi taas ruveta räkyttämäään ja tuomitsemaan ihmisiä. Joka tapauksessa hän on tehnyt saman synnin kuin homot ja aika moni muukin. Tosin homot eivät voi asialle mitään, että ovat homoja, eli se ei oikeasti voi olla synti siis.

Mutta Annelle terveisiä, että vaikka sinä kuinka huudat homoille ja Arkkipiispalle, niin se tosiasia ei häivy, että olet tehnyt pahan synnin! ja et antaitse Paavalin mukaan taivaspaikkaa!. Raamatussa ei ole kohtaa, jossa luvataan erota lasten tähden. Jos puoliso harjoittaa haureutta, niin silloin voi. Mutta siitä ei ollut kysymys.

Kertaus on opintojen äiti eli kerran vielä homojen tuomio ja samalla menee Anne ja aika moni muu Suomalainenkin. Jokaiselle muistukuksena, kuinka älyvapaa tämä satukirja siis on:

"9. Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet,
10. eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät"

Leben und leben lassen! :)

Hyvää ötyä!

Reko Kauranen Vastaus kommenttiin #13

Voisitko Juha tarkentaa mitkä asiat videossa ovat valhetta. Kova väite sinulta. Huomaan että toivot että osa olisi valhetta, sillä niin kornia oli touhu.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Juhani,

kyllä kirkon johto on nyt pahemman kerran eksyksissä. Eikä pelkästään tässä homolaissa.

Minua hätkähdytti, sodan kauhut lapsena kokenaana ja läheiset ja kylän pojat kirkkomultiin saattaneena, kirkon päämiehen, arkkipiispa Kari Mäkisen taannoinen tv-lausunto:

taustalla pyöri Tuntemattoman sotilaan elokuvan papin sinaus-puhe varuskunnan kentällä rintamalle lähteville sotilaille, pojille;

toimittaja Ari Korkki kysyi arkkipiispalta: siunaisitteko te?
Kari Mäkinen: en siunaisi.!

Kun sodassa, niin rintamalla kuin kotirintamallakin, kirkoissa ja kotona, kouluissa, kaikkialla, viimeinen toivo oli rukouksissa, niin kyllä nyt kirkon pään kanta oli jotain uskomatonta. Nauhalta oli pakko tarkistaa, että oikein oli kuultu.

Arkkipiispa kieltää nyt myös aikanaan kinkereillä, pyhäkouluissa ja rippikouluissa herkille nuorille, iankaikkisuudesta iankaikkisuuteen kestäväksi opetetun Jumalan sanan, Raamatun sanoman vanhentuneena. Iankaikkisuus ei kestänyt edes arkkipiispan yhtä virkakautta. Jokin tässä on perin juurin pettänyt.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Heikki Santala. Tulisiko arkkipiispa Mäkisen erota?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kari,

Kari Mäkinen on jo eronnut minun kirkostani; ei ole minun arkkipiispani.

Hänen eroamisensa kaikkien muidenkin osalta olisi ihme. Siihen ihmeeseen en usko.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #27

Heikki Santala. Monen mielestä arkkipiispa on menettänyt uskottavuutensa valinnoillaan. Mihin hän pyrkineenkään noilla toimilla ja lausunnoilla?

Kirkko on politisoitunut ja maallistunut harhapoluille näin tavallisen maallikonkin mielestä. Ei ihme, että ihmiset eroavat kirkosta hänenlaistensa takia.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Ei muuta kuin eroakirkosta.fi sivulle ja Ev Lut Kirkosta tulee suvaisevaiempi ja parempi, kun julmat ja sivystymättömät homofobikot saadaan pois :) Voi tätä riemun päivää!!!! :) :) :) :)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Jarmo Halttu, tällä kommentillasi osoititkin jo kristallin kirkkaasti oman suvaitsevaisuutesi ja sivistyksesi tason.

Mikä hitto teikäläisiä vaivaa. Puute peileistä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kristiina hän (JH) on sillä tasolla, koetetaan ymmärtää. Mutta kuka on sellainen henkilö Suomessa Uuden Suomen mukaan, joka voisi torpata avioliittolain, jos ek-vaalitulos niin suo?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74823-han-voisi-to...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Näkisin tämän edustavan tätä nykyistä yksilökeskeisyyttä korostavaa kulttuuria. Arkkipiispa on katsonut hänelle soudun vallan käytön samanlaiseksi kun se mielletään yritysmaailmassa ja sitä se ei mielestäni kirkon piirissä voi olla. Kohta meillä ei ole enään mitään instituutiota jäljellä jossa vaalitaan yhteisöllisyyttä vaan kaikki toimivat sen saman itsekkään ja vallan ahneuden ilmapiirissä. Hyvä kirjoitus blogistilta ja olen sen kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Miksette liity ortodoksiseen kirkkoon? Se on paljon alkuperäisempi.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Mielipiteesi kuvaa hyvin juuri yksilöllistä käyttäytymistä parhaimmillaan, miksi minun pitäisi vaihtaa uskontoa sen takia, että olen joistakin asioista eri mieltä ?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Sama uskontohan se on, mutta säännöt ovt tiukemmat. Sitä tuntuvat monet kaipaavan, se oli vain vinkki. jos on eri mieltä, niin kannattaa harkita uudelleen, onko siinä jotain väärää? Niinhän juuri kannattaisi tehdä jokaisen täällä tallaajan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #16

En nyt ymmärrä mihin tarvitset minun hyväksyntäni, sehän on minun mielipiteeni ja se on yhtä oikea tai väärä kuin sinunkin.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #18

Ei se mitään, en minäkään ymmärtänyt.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Olen kirkon jäsenenä erittäin ylpeä arkkipiispa Mäkisestä tällä hetkellä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olettaisi, että valtionkirkossa on painittu näiden Jeesuksen sanojen (Joh.10: 11-16) parissa pitkään ja hartaasti sekä mietitty, mitä nämä jakeet tarkoittavat:

11 "Minä olen hyvä paimen, oikea paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta.
12 Palkkarenki ei ole oikea paimen eivätkä lampaat hänen omiaan, ja niinpä hän nähdessään suden tulevan jättää lauman ja pakenee. Susi saa lampaat saaliikseen ja hajottaa lauman,
13 koska palkkapaimen ei välitä lampaista.
14 Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut,
15 niin kuin Isä tuntee minut ja minä Isän. Minä panen henkeni alttiiksi lampaiden puolesta.
16 Minulla on myös muita lampaita, sellaisia, jotka eivät ole tästä tarhasta, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen."

Reko Kauranen

Kiitos blogista. Totuus ei pala tulessakaan.

Arto Janatuinen

Kirkko on kautta aikain ollut kaikkein suvatsemaittomin!
Hieno päätös tasa-arvoiselle Suomelle!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ismit ovat vielä luku erikseen. "Kommunismin Musta kirja" kertoo tarkemmin miksi.

Kun aatteet muuttuvat ismeiksi,niistä tulee uusia uskontoja muiden uskontojen kirjavaan joukkoon. ( professori Herman Dooyeweerd).

Juha-Matti Heimonen

Kiitos, Juhani, hyvästä kirjoituksesta. Sitä jäin vain miettimään, että mistä näitä piispoja oikein sikiää? Kuulee sanottavan, että millainen kansa, sellaiset johtajat tai että kansalla on sellaiset johtajat, jotka se ansaitsee. Sopisikohan se kirkkoonkin? Vai miten on mahdollista, että näkyvimmille paimenten paikoille valikoituu tämän kaltaisia henkilöitä? Jokuhan heidät on sinne valinnut... Onneksi ihan kaikki piispat ei ole tästä puusta veistettyjä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Juha-Matti Heimonen.Johtuu siitä, että elämme filosofisesti naturalistista, ateistista ja materialistista postmodernismin aikaa, jolloin ei ole mitää pyhää eikä pahaa. Suvaitaan kaikkea, kun suuret maailman uskonnot ja ismit ovat mukamas kuolleet. - Millään ei ole mitään väliä. Käy kuin käy. Vahvin voittaa maailman markkinoilla. Ihminen on vain yksi eläin muiden joukossa. Jne.

Teologisessa tiedekunnassakin tuo naturalistinen suuntaus on tullut täysin hyväksytyksi. Ei ihme, että Raamattua pidetään pappienkin (lue:leipäpappien) mielestä historiallisena kertomuksena tai pahimmillaan taru-ja satukirjana.
Siksi kirkko on maallistunut, politisoitunut ja poikennut perinteisistä opeistaan.

Mutta oli hyvä , että arkkipiispa Mäkinen rehellisesti paljasti koko kansalle kerettiläiset ajatuskuvionsa. Hänen olisi kai ensin pitänyt ajatella, mitä sanoo, ettei sano mitä ajattelee. Olisi pysynyt vain saarnastuolissaan eikä alkanut politikoida ja altistua vapaaksi riistaksi sekä median ja kansalaisten arvosteltavaksi. Mutta sitä saa mitä tilaa! Pyynnöstä - armeijan kielellä sanoen.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

"Tavallisessa elämässä toimitusjohtaja joutuu lähtemään välittömästi, jos näkemykset tärkeissä asioissa eroavat työnantajan linjauksista."
Miten tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen valikoitui tärkeäksi opiksi? Todella outoa.

Käyttäjän MariaSilfverberg kuva
Maria Silfverberg

No kas kun se Raamatun Jumala on niin toivottoman vanhanaikainen. Siitä hän tässä kaikessa on pohjimmiltaan kysymys. Nyt arkkipiispa on siis ajatellut tulla hiukan viisaammaksi ja nykyaikaisemmaksi kuin kuin tuo Jumala joka on jäänyt jälkeen meidän ajastamme ;)

Kari Haikonen

Seuraaviin vaaleihin äänestys vain KD tai PS , jolloin homokannattajat vähentyy varmasti eduskunnasta.

Käyttäjän marjattahyttinen kuva
Marjatta Hyttinen

Arkkipiispa Kari Mäkinen on itse omilla toimillaan aiheuttanut erittäin paljon hallaa sekä opillisesti että myös taloudellisesti Suomen ev.lut. kirkolle. Hänestä tulee kirkon päästä mahdollisimman pian eroon. Nämä hänen kannanottonsa tuossa asemassa ollessaan eivät ole mitenkään henkilökohtaisia, vaan ne ovat hänen virkansa vuoksi täysin vastoin Suomen ev.lut. kirkon opetusta ja perustusta, jonka oppi on pääasiassa Kristuskalliolla lepäävää, Jumalan Sanan Raamatun pohjalta ja sen mukaisista ns. Tunnustuskirjoista. - Missä tahansa yrityksessä tällainen pomo tai muukin työntekijä olisi saanut jo ajat sitten potkut. Mitä pitempään tällaista kirkon perustaa tuhoavaa työntekijää siedetään kirkossa sitä enemmän hän pääsee sekoittamaan vieraita oppeja kirkon perusasioihin. Emme voi kohta enää sanoa edes tätä kirkkoa ev.lut. kirkoksi, koska sen perustaan on tulossa jotakin ihan muuta kristinuskolle vierasta oppia. Minusta tässä pitäisi olla jo hätäkokouksen paikka ja laittaa arkkipiispa välittömästi hyllytykseen odottamaan lopullista asian käsittelyä.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Jarmo Halttu, jos taas teikäläiset olisivat loogisia tai edes aidosti muiden ihmisten sortamista vastaan, te täyttäisitte eduskunnan edustan vaatien orjatyön kieltämistä (sillä sitähän kuntouttava työllistämistoiminta on, vaikka sen kuinka kätkisi paremmalta kalskahtavan nimen suojiin), te olisitte jo kauan vaatineet omaishoitajille heille kuuluvaa palkaa ja lomittjia. Noin niinkuin esimerkiksi. Minä en teidän syrjittyjen puolustamisestanne ja oikeudenmukaisuuskäsityksestänne antaisi puolta palanutta puupenniä. Hanki se peili ja katso siihen ennenkuin tulet saarnaamaan muille tekopyhyydestä.

Toimituksen poiminnat